Tein ennen kuivalihaa uunissa, mutta ostin alkusyksystä elintarvikekuivurin kun kerta kaupassa se haluttiin minulle puoleen hintaan luovuttaa. Vaikka kyseessä on ns. halppisvekotin ovat sillä saadut tulokset olleet selvästi parempia, liha on jäänyt pehmeämmäksi ja mureammaksi kuin uunissa tehdessä.
Aineksia tähän ei juuri tarvita, lihaa ja mausteet vain. Suosin itse naudanlihaa, mutta periaatteessa mikä tahansa liha käy, jopa kanan- ja porsaanliha jos varmistaa lihan sisälämpötilan nousun tarpeeksi lämpimäksi. Ruokaturvallisuuden kannalta kannattaa mielestäni kuitenkin pitäytyä punaisessa lihassa. Ehkäpä joku päivä ostan hyvän kuivurin, voisin tällöin kokeilla mm. kalkkunan kuivumisominaisuuksia...
Käytän tässä tekstissä naudan entrecotea, sitä sattui olemaan käsillä kun huomasin, että mieleni minun tekevi, aivoni ajattelevi, tekeväni kuivalihaa.
Aluksi oli leikkuulauta, lihakimpale ja terävä veitsi. Ohut fileointiveitsi helpottaa tätä työtä huomattavasti. Käyttämäni liha oli keskeltä hieman jäistä, jolloin sen leikkaaminen oli helppoa.
Lihassäikeiden suuntaisesti leikkasin noin puolen sentin vahvuisia siivuja. Siivujen koolla ei ole niin väliä, kunhan ovat suunnilleen samaa paksuusluokkaa.
Lihan muovikäärön voi antaa vaikkapa omalle koiralleen. Se ilahtuu siitä. Mikäli ei ole koiraa, suosittelen sellaisen hankkimista.
Laitoin tällä kertaa siivujen päälle vain suolaa ja savustettua paprikaa. Teen joskus monimutkaisiakin marinadeja jotka jättävät lihan pintaan makeahkon vivahteen, mutta nyt halusin pitää asiat yksinkertaisina.
Siivut kannattaa asettaa ritilöille niin, että väliin jää hyvin tilaa ilmalle kiertää. Sitten ei muuta kuin kuivuri päälle ja odotellaan.
Taustalla kurkistaa meidän halloween-kurpitsa. |
Laite ajossa. |
Kuivumisastetta valitessa kannattaa miettiä miten lihan aikoo syödä - mikäli aikoo säilyttää sitä jääkaapissa ja napostella televisiota katsoessa voi sen jättää vähän kosteammaksi, mikäli lähtee kolmen viikon lapinvaellukselle voi lihan päästää kuivumaan enemmän, se painaa näin vähemmän ja säilyy paremmin, joskin hampailla on kovempi työ. Kuivumisaika riippuu myös kuivurista/uunista.
Tässä tapauksessa lihoja on tarkoitus säilyttää jääkaapissa ja syödä kotona, joten jätin lihat hieman kosteaksi. Kuivausaika oli noin 6½ tuntia.
Lopputulos! |
Pupu kehui lihojani. :)
Possu
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti