Perinteiselle maidolle löytyy yllättävänkin monia vaihtoehtoja kaupan hyllyiltä. Itse olen kokeillut ainakin kookos-, riisi- ja mantelijuomaa. Mantelijuoma nousi ylivoimaiseksi suosikiksi, joten pitihän sitä tehdä itsekin.
Mantelijuoman resepti on melko simppeli:
50 grammaa manteleita
6-8 dl vettä
omavalintaista makeutusainetta
Ensimmäisenä aikaa vievin osuus, eli manteleiden liotus. Mantelit veteen, ja yöksi likoamaan jääkaappiin.
Liotuksen jälkeen mantelit kaadetaan blenderiin, pari desiä vettä päälle ja blenderi pörisemään. Kun mantelit ovat murskana, lisätään loppu vesi ja makeutusaine (voi jättää poiskin), ja sekoitetaan vielä hetki. Valion laktoosittomassa maitojuomassa on noin 3 grammaa sokeria 100 grammassa. Näin ollen voisi laskea, että makeutusta tämän kokoiseen satsiin voisi tuolla kaavalla laittaa noin 18-24 grammaa sokeria vastaava määrä.
Lopputulokseksi saadaan valkoista mantelijuomaa, sekä pohjalle jäävää murskaa, joka siivilöidään pois. Murskaa ei kannata heittää menemään, vaan käyttää vaikkapa ruoanlaitossa. Minulla on tapana lusikoida se puuroon.
Valmis tuote näyttää mielestäni ihan samalta kuin perinteinen maito. Väri voi olla hiukan rusehtavampi. Itse käytän mantelimaitoa etupäässä puurossa, smoothiessa, teessä ja kahvissa.
Itsetehtynä mantelijuoma on huomattavasti valmista halvempaa. Mantelit ovat melko edullisia, lähikaupassamme 100 gramman pussi on puolentoista euron kieppeillä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti