tiistai 22. lokakuuta 2013

Pähkinävoi

Suomessa harvinaisempia herkkuja ovat erilaiset pähkinävoit. Ulkomailla asuessani niitä on ollut saatavilla hyvin, esimerkiksi Yhdysvalloissa on yleensä pienissäkin kaupoissa tarjolla monia erilaisista pähkinöistä valmistettuja pähkinävoita, niin raakoja kuin paahdettuja sekä sileita ja rouheita sisältäviä.

Onneksi pähkinöistä voi melko helposti tehdä itse voita. Siihen tarvitaan vain normaali monitoimikone. Aikaa saa varata jonkun verran, mutta itse prosessi on hyvin yksinkertainen: pähkinät laitteeseen ja ei muuta kuin kone pyörimään.

Hyvää pähkinävoita saa ainakin manteleista, hasselpähkinöistä ja cashewpahkinöistä. Myös maapähkinästä voi samalla menetelmällä valmistaa voita, joskaan maapähkinä ei itse asiassa ole pähkinä, vaan kuuluu hernekasveihin.

Nopeammin voin saa valmistettua lämpimistä pähkinöistä ja halutessaan pähkinät voikin ennen voiksi jauhamista paahtaa uunissa. Pidän itse enemmän raa'an pähkinän mausta ja jätän siksi pähkinät paahtamatta. Mikroaaltouunissa pähkinät saa kuitenkin nopeasti lämmitettyä muuttamatta niiden makua.

Tein hiljattain satsin kaakaolla ja vaniljalla maustettua mantelivoita. Käytin seuraavia ainesosia:

  • 400 g manteleita
  • Suolaa
  • Kaakaojauhetta
  • Vanilja-aromia
Puristi jättäisi tietysti kaikki mausteet pois ja tekisi voin ihan pelkistä manteleista. Meillä oli sellaista jo ennestään. ;)

Itse prosessi on tosiaan hyvin yksinkertainen. Kaadoin aluksi pähkinät muovikulhoon ja lämmitin niitä mikrossa pienellä teholla pari-kolme minuuttia.


Samalla kun pähkinät pyörivät mikrossa mittasin vaa'alla sopivan määrän mausteita, noin 0.5% suolaa sekä noin 2.5% kaakaota, eli suolaa pari grammaa ja kaakaota noin 10 grammaa. Suolaa olisi saanut olla omasta mielestäni jopa vähemmän, mutta Pupu on kertonut pitävänsä lopputulosta juurikin sopivan suolaisena. Lopuksi lisäsin vielä muutaman tipallisen vanilja-aromia.


Sitten ei muuta kuin koko satsi koneeseen ja laite päälle. Muutaman minuutin välein saa kulhon reunoista kaapia pähkinämassaa irti.



Itselläni meinaa aina loppua kärsivällisyys, mutta jossain vaiheessa massa muodostaa tahmean "donitsin" joka kielii siitä, että alkaa olla valmista. Myös pinnan kiilto kertoo tästä.


Jos lopputuloksesta haluaa juoksevampaa voi sitä jauhaa vielä lisää. Sekaan voi tässä vaiheessa myös lisätä pähkinärouhetta tai muita lisukkeita. Kun on tyytyväinen koostumukseen ei muuta kuin lusikoi voin sopivaan astiaan. Pidän itse kannellisita lasipurkeista, niitä on hyvin saatavilla ja ne pitää voin tuoreena pitkään.


Voita voi tarjoilla oman maun puitteissa miten tahtoo, mutta ainakin banaani ja kuivaliha on todettu hyväksi mantelivoin kanssa.



Possu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti